Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Haavahoidot

Haavojen ensiapu, mitä pitää muistaa ja ohjeistus siteen laittamisesta jalkaan.
Varmista aina että hevosellasi tetanusrokotus voimassa jos hevoselle  tulee haava tai  jos se astuu naulaan!

  • Pinnallisten iho-naarmujen puhdistus  tehdään paikallis antiseptilla (betadinella) jonka avulla  paikallistulehdus useasti voidaan hillitä.
  • Syvemmät haavat tai vuotavat haavat useimmiten tarvitsee ompelua tai vähintään eläinlääkärin tarkastuksen.
  • Haavat paranevat parhaiten kun ne pidetään kuivina ja puhtaina. Suojaksi on hyvä laittaa jalkaan side estämään alueen turvottelua ja ettei haavaan kulkeudu likaa. Näin myös haava paranee nopeammin. Myös eläinlääkärin tuloa odotellessa on usein hyvä suojata haavaa likaantumiselta. Jos haava erittää  voi haavaa vasten laittaa tarttumattoman haavataitoksen (jopa lastenvaippa, terveysside).
  • Nivelten tai jännetuppien läheisyydessä olevat haavat ovat erityisen kriittisiä; ne vaativat mahdollisimman nopeasti eläinlääkärin tarkastuksen, sillä niveleen tai jännetuppeen ulottuva haava pitää hoitaa huuhtelemalla. On todettu että 24 h sisällä tehdyt  huuhtelut ovat  ennusteeltaan parhaita. Näin ollen on aina  tärkeää ottaa huomioon mahdollisuus että hevosella on nivel tai jännetuppeen asti menevä haava . Jos et ole varma; soita ja keskustele eläinlääkärin kanssa, tai pyydä häntä katsomaan haavaa.
  • Jos hevoselle ilmenee  kuumetta tai alkaa ontumaan suositellaan ottamaan eläinlääkäriin yhteys.
  • Muista varmistaa että hevosellasi on tetanusrokotus (jäykkäkouristusrokotus) voimassa kaviopaiseen, haavan tai naulaan astumisen yhteydessä. Hevonen on muita eläimiä herkempi sairastumaan jäykkäkouristukseen.

Imusuonen tulehdus eli ”imppari”

Haavojen seurauksena hevosille tulee ajoittain imusuonen tulehduksia nk. imppareita. Tällöin jalka, jossa on ollut haava tai naarmu turpoaa ja on lämmin.

Imusuonentulehdukseen ei tarvitse automaattisesti antibioottikuuria; kylmähoito ja laimean teen värinen betadinehaude tai animalintex side useasti riittää rauhoittamaan tulehdusreaktion. Mikäli kotikonsteista huolimatta jalka on edelleen kuuma ja turvonnut  suositellaan että eläinlääkärisi tarkistaa tilanteen.

Miten tehdään hevosen jalkaan side?

Kun teet sidettä hevosen jalkaan on tärkeä muistaa laittaa alle paksu  kerros pumpulia (useita kerroksia), tai paksu villapintelin alunen. Näin estetään painevaurioita jalassa. On paras aina tehdä side alas ruunun rajaan asti, niin ettei alaosaan jalkaa synny painealuetta. Haavan ollessa ylempänä raajassa (kintereen, etupolven yläpuolella) on usein mahdoton suojata haavaa muuta kuin haavasuihkeella. On olemassa myös ihoon kiinnittyviä siteitä mm. ”fixomull” tai ”animal polster” joilla voi yrittää suojata ihoaluetta.

Artikkelin kirjoittanut: ELL Johanna Koponen,  Hevosklinikka Anivet, Turku
cross