Raviraitti 45, 20380 TURKU
02 255 0001
Ma, ke ja to: 8-20. Ti ja pe: 8-16

Kaviokuume

Kaviokuume on yleinen sairaus etenkin ponien keskuudessa. Yleisimmin kaviokuumetta tavataan ylipainoisilla laiduntavilla poneilla. Kaviokuume on sairaus, jossa kavion uloimman kerroksen, sarveiskavion, ja sen sisäpuolella olevan martokavion välinen sälekerros (lamina) tulehtuu.

Kaviokuumeen yleisempiä aiheuttajia ovat mm. laidunruohossa oleva sokeri herkistyneille hevosille (metabolic syndrome), jälkeisten jääminen, endotoksemia, mekaaninen syy sekä jotkut lääkeaineet. Myös Cushingin tauti saattaa altistaa kaviokuumeelle. Kaviokuume on kuitenkin monimutkainen sairaus, jolla saattaa olla useita päällekkäisiä aiheuttajia.

Oireet

Sairastuneet hevoset ovat haluttomia liikkumaan ja vakavammissa tapauksissa nojaavat taaksepäin pyrkien siirtämään suurimman osan painostaan takajaloille. Useinmiten oireet ovat havaittavissa molemmissa etujaloissa.
Ympyrällä kääntyminen tai alamäet voivat olla erittäin hankalia. Lievemmät oireet näkyvät vain hevosen vaihtaessa tiheästi painoa toiselta etujalalta toiselle. Kohonnut kaviopulssi on tunnettavissa vuohisen takapinnalla. Kavio saattaa olla lämmin, mutta nimestä huolimatta hevoselle ei nouse kuumetta.
Hevoset usein aristavat kaviopihtejä kavion kärjeltä. Vakavimmissa tapauksissa hevoset vain makaavat eivätkä suostu nousemaan.

Vakavissa tapauksissa kavion seinämän ja kavioluun väliset liitokset vaurioituvat niin pahoin, että kavioluu alkaa kääntyä (rotaatio) ja/tai painua alaspäin kavion sisällä(sinking). Kääntymisen aste voidaan määrittää röntgenkuvilla. Jos kääntymisen aste on alle 5, ennuste on yleensä hyvä , 5-10 asteella kohtalainen ja yli 11 astetta on yleensä huono ennuste.

Hoito

Kaviokuume on aina hätätapaus. Hoito on yksilöllistä, mutta ensiapuna hevonen jätetään heti karsinalepoon ja jalkoihin voidaan laittaa kylmäkääreet esim”jääpalasuojat”. Kipulääke on tärkeää kivun ja tulehduksen vuoksi. Akuutissa vaiheessa hevosta ei saa liikuttaa, vaan se tulee laittaa karsinalepoon ja pelkälle liotetulle kuivalle heinälle. Akuutin tilan helpotettua kannattaa kaviot röntgenkuvata kavioluun asennon määrittämiseksi. Onnistunut hoito vaatii omistajan, eläinlääkärin ja hyvän kengittäjän yhteistyötä. Jatkossa hevonen tulee kengittää kavioluun asennon mukaan.

Ennaltaehkäisy

Ruokinnan muutokset tulee aina suorittaa maltillisesti ja hevoset totuttaa etenkin laidunruohoon asteittain. Mikäli epäillään cushingia tai metabolista syndroomaa, tulisi ne varmistaa lisätutkimuksilla. Metabolista syndroomaa sairastavien hevosten heinän sokeripitoisuus tulisi aina tarkistaa ja se olisi hyvä olla alle 120. Metabolisilla hevosilla ja poneilla painonhallinta on erittäin tärkeää.

 

Kuvien teksti
Hevonen tulee kengittää kavioluun asennon mukaan, jonka saavuttamiseksi tarvitaa röntgenkuvia kaviosta.
Kyseisessä tapauksessa kavioluun kääntyminen oli alussa erittäin merkittävä. Kolmen kontrollikäynnin jälkeen, jonka perusteella hevoselle tehtiin kengitys kavioluun kääntymisaste oli jo huomattavasti lievempi.

Artikkelin kirjoittanut: ELL Jenni Rauman, päivitetty  ELL Johanna Koponen toimesta  Eläinklinikka Anivet, Turku
cross